注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

wendy

`

 
 
 

日志

 
 
关于我

靜靜生活 慢慢老去 ...

网易考拉推荐

難忘廣州的一天  

2010-05-10 14:36:56|  分类: 個人日誌 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

 

 

尋日又上咗廣州一回.

呢次上去同埋豬頭大家姐佢哋返上去!

早上九點我出門去酒樓搵位等佢哋上嚟飲茶!

飲完茶11點幾就係呢邊開車!

上到去到都1點幾啦!

呢次返去主要喺大家一齊返去睇下鄉下,随便想睇間祖屋點様維修,再搵人實地視察吓咁!

但想要搵人傾,想要做搵人做嘅冇實貭嘅行動到!.

反而見番所以嘅親親戚戚,感覺好似返去尋根嘅感覺!

仲見番一位最親嘅親人,佢就係豬頭嘅姑姑.這位姑姑已88高齡啦!

豬頭喺第一次見這親姑姑!

其實廣州同香港就係兩個鐘嘅車程,一家人發夢都諗過,一直以為鄉冇晒親人諗唔到仲有一位姑姑在世!

我睇到豬頭見到這位姑姑嗰刻嘅心情,我睇到佢嗰分百感交集的情緒..

因為原來這個世上佢仲一位同自己有血型關係的前輩,爸媽去世身邊就係得兄弟家姐,突然又多咗一個姑姑!

豬頭梗大個人第一次見到這位姑姑。

我知道佢好開心,我睇到佢的眼淚,唔知佢喺因為開心而流淚,或是因為感触,點都好喇,一個大男人眼眼濕濕令到我好感動..!

尋日在廣州一日的情形,感覺就好似電視劇裏嘅劇情!

諗住一家大細返去鄉下睇,點知喺冇無心安排下,發生咗d你出乎預料事情。上映咗一場尋親記,令人難於遺忘!

 

 

 

 

 

 

 

 

  评论这张
 
阅读(52)| 评论(6)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017